My Visitors

blogspot visitor counter

Tuesday, February 15, 2011

Here comes Beauty With Brain !

yeah!..im very glad to know that Deborah Priya Henry was crowned as Miss Universe 2011! So, she will represent Mlysia in September next year (2012). For this Miss Universe, the committe already started new format where Miss Universe Malaysia will be crowned one year earlier for enough + better preparation. So, Miss Universe 2012 will be crowned around September 2011 la..I have very big hope for her.I think this time at least we can be enlisted as top 10, perhaps!

Hey, Gorgeous!

" Leng loi, kamu manyak cantek lor! "

hoho...yesterday i realized that i like non-mlay gurl hang out wif malay friends...n she even speaks malay n not english..in fact, malay gurls are her best frens...n it's so sweet to see non-mlay gurl wearing baju kurung or mybe bju kebaya. i adore this type of gurl...
"hey, u wanna be my fren ? .u r unique.dun u realized that?"
 haha :)

awak cun la :)

Saturday, February 12, 2011

Akak Ziana Zain No.2

haha..skang nak cite pasal akak Ziana Zain No 2 kite ni..bukan yg akak ZZ yg ori ok.yg cetak rompak punye nih..kelaka la die.tp aku salute confident level + keberanian die nk nyanyi off key kt public..tp die selalu meng "happening" kan suasana bile die pegi audition..setahu aku, dulu die pegi audition mentor. pertndingan kt shopping mall pon die join.terbaek ar die.time ZZ perform kt AJL baru2 ni pon die menghangatkan keadaan..die siap miming sekali. mesti best kan klu kite pertemukan ZZ ori dengan ZZ No 2 ni..sure die terharu dpt jumpe idola die..


Video yg 1st ni die nyanyi lagu Siti Nurhaliza, Bicara Manis Menghiris Kalbu. Steady la sore die..aku pon xmampu nak nyanyi cm gini..hehe..layan ek..

video


video ni lak time die pegi tgok Mentor. akak ZZ kan ade jd Mentor tuk musim tu kan...havov si mak hayam ni taw.

video




video ke-3 ni mase die pegi jomheboh..syok sendiri je nak nyanyi...terok giler...haha...naseb bek xkene baling ngn botol..

video


video ni die berjoget ngan Anding lagu Cik Mek Molek...over sgt!!... 

video


video yg last ni time de pertandingan nyanyian oleh antabax..aku pon xtaw die ni contestant sekali ke...tp hawau la die ni...merata tempat pon kau ade kan...mne audition yg kau xpegi? 

video

siap berterima kaseh kt akak ZZ ori sebab sejak die gune name ZZ tu rezeki die murah..CHOI !! la kau..haha..pape pon, have fun la ngn vid die ni...sumbang segala lagu die...tp video 1st tu die steady la..

Nice Video

video

Rabecca's Wedding

so aritu dpt la invitation dri Malek pegi wedding Becca. So kitorg dlm 10-11 org pegi la wdding die dekat Flamingo Hotel, Ampang. Tema wedding die cam Wedding Dalam Taman gitu la..so sume guests dtg pakai baju Melayu termasuk kitorg sekali la..xramai pon artis yg ade.ade yg x dtg. Yg dtg just Irma Hasmie, Linda Onn, Aidiel Ghaffar, Farhan, Bob, Adeline, Yusof Haslam, Ekin, Zed Zaidi, Sharifah Shahora etc...xde pon artis yg gile gempak sgt. tapi kitorg had fun la malam tu. And i'm brave enough to say, her wedding was better than si Sheikh Muszaphar tu...haha..n becca pon lawa malam tu. ni some photos yg kitorg sempat amik.

waktu tgh tunggu guests laen masuk..kitorg la antara first yg smpai.bese la, VIP sume nk dtg lmbat..nak2 artis.Artis plg lmbat smpai.DIVA sgt!


waktu makan.nama lauk die bkn maen dasat lagi..bermaen dgn bahasa taw...ni bergmbar dgn tuan rumah

waktu pengantin berarak masuk.nice dress la becca.make up artis pon brjye sbb chantek



ni pelamin nye..


ni lepas die tkar gown nak potong kek..tiara die kus semangat...besar noo..bpe ribu la tu kan..

ni mase dh habes mjlis...sume dok sibuk nak amek pic ngn pngantin...tgok la kitorg..berebut sekali.last2 xdpt pon


kenang-kenangan sikit



rumet


byk rose hidup..dorg selambe je rembat rose2 tuh..haha..tp cantek rose tu


macam beauty & the beast kan..sedeh (T_T)..haha...class!!..L.O ok! ngn Irma Hasmie pon de.tp gmbr kt Etty. Irma sgt chantek n tggi gak. Ex-stewardess kan...


Zed Zaidi...Si etty die-hard fan.Sanggup tgok Sembilu Kasih sebab mamat ni


ni anak2 pengantin.yg besar tu anak Azaam n kecik tu Adam, anak angkat Becca



bye2!! nak balek dah..amek gmbr ngn akak Malek + BF nye, Iskandar


singgah makan kt kg baru jap.nk celebrate bday etty...kelaka gile malam tu. kitorg dah la ramai2 naek satu keta,pakai bju melayu malam2 buta. sume keta laen lalu sebelah gelak2...ktorg pon njoy je buat bodo..kt kedai ni pon sume pndang semacam..agak nye dorg igt kitorg baru balek Marhaban ke hape kan...


CHEERS!!

tu je la..tp memang had fun la malam tu.best sgt...n THANKS Malek coz invite kitorg..siap de bdk laen jeles taw xdpt invitation dri kau..hehe

Hikayat Si Tenggang

Si Talang dan Si Deruma merupakan bapa dan ibu kepada seorang anak lelaki yang bernama Si Tanggang. Mereka hidup sebagai keluarga nelayan di tepi pantai (dalam sesetengah versi: sungai). Kehidupan mereka amatlah miskin. Si Tanggang merupakan seorang kanak-kanak yang bercita-cita tinggi. Dia selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Akan tetapi, keadaan hidupnya yang serba kekurangan dan ketiadaan peluang menjadi penghalang kepada cita-citanya.
Pada suatu hari, ketika sudah meningkat usia, Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. Si Tanggang pun pergi mencuba nasib, dia berjumpa dengan nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja.
Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal nakhoda itu, mereka terpaksa mengalah. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya.
Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. Lalu, Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Apabila Nakhoda menjadi uzur, maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang.
Si Tanggang memiliki kecekapan dalam berniaga. Dia menjadi kaya raya dan namanya menjadi terkenal. Namanya sampai ke telinga Sultan dan dijemput ke istana. Tidak lama kemudian, Sultan mengahwini puterinya dengan Si Tanggang. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri.
Pada suatu hari, kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya.
Gembira dalam hati, Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Apabila tiba di kapal, seorang anak kapal melarang mereka naik. Seketika kemudian, Si Tanggang muncul dengan isterinya. Si Tanggang malu melihat keadaan ibu dan bapanya yang daif di hadapan isterinya. Si Talang dan Si Deruma memanggil-manggil Si Tanggang, akan tetapi dia berpura-pura tidak kenal mereka. Isterinya bertanya mengenai mereka, tetapi dia mengatakan bahawa ibu dan bapanya sudah tiada.
Si Tanggang menghalau ibunya dengan biadap. Si Talang dan Si Deruma berdayung ke tepi dengan perasaan sedih dan kecewa. Apabila tiba di daratan, Si Deruma memandang ke langit dan memengangkat kedua-dua belah tangannya, kemudian berseru, "Oh, Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya."
Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup kencang. Kapal Si Tanggang terumbang-ambing akibat air yang bergelora. Ketika itulah, Si Tanggang berasa kesal. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Akhirnya, dia berteriak kepada ibunya supaya diampun. Akan tetapi, penyesalannya sudah tidak berguna lagi. Kapalnya pecah akibat dipukul oleh ombak yang kuat. Apabila ribut reda, Si Tanggang, isterinya, kapalnya, dan semua anak kapalnya telah bertukar menjadi batu.

*sumber : wiki*


  • Dongeng Si Tanggang disampaikan secara lisan. Oleh itu, ia mempunyai banyak versi yang berbeza mengikut tempat di Nusantara.Dalam versi asal yang disampaikan oleh orang Minangkabau, Si Tanggang dikenali dengan nama Malin Kundang.

Dalam versi Brunei, Si Tanggang dikenali dengan nama Nakhoda Manis dan ibunya bernama Dang Ambon, manakala bapanya sudah meninggal dunia ketika dia masih kecil.Mereka tinggal berdekatan dengan Sungai Brunei.Nakhoda Manis merantau di sebuah pekan yang bernama Sulok.Adalah diperkatakan bahawa batu yang ditukarkan daripada seluruh kapal Nakhoda Manis berserta isinya adalah Jong Batu di Sungai Brunei.

Beberapa tempat di Kepulauan Melayu dikaitkan dengan dongeng Si Tanggang.Antaranya ialah Jong Batu di Brunei, Batu Caves di Malaysia, dan Batu Malin Kundang di Pantai Air Manis, Padang, Sumatera Barat.Tempat-tempat ini, menurut kepercayaan masyarakat setempat,mengandungi bekas sejarah Si Tenggang menjadi batu.

Hikayat Sang Kelembai & Gajah Batu

Sang Kelembai merupakan makhluk ghaib yang menghuni hutan tertentu di beberapa tempat di Malaysia Sesetengah tempat dipanggil Sang Gedembai. Sang Kelembai mempunyai kuasa sakti yang boleh menyumpah sesiapa sahaja menjadi batu. Sang Kelembai biasanya berada di dalam hutan dan pantang kepada bunyi bising ketika berada di dalam hutan. Jika Sang Kelembai tertarik dengan bunyi tersebut, Sang Kelembai akan menegur. Manusia atau binatang yang ditegur akan menjadi batu. Sang Kelembai dikatakan menyerupai perempuan cantik, berupa nenek kebayan,berupa kanak2 lelaki kecil juga dikatakan berupa gergasi yg besar dan tinggi.



Terdapat banyak versi mengenai kisah sang kelembai, ada versi di pahang,langkawi dan perak.Tetapi mengikut bukti , sang kelembai dikatakan wujud di negeri perak iaitu Kampung Gajah.Menurut versi di negeri Perak , Sang Kelembai sangat suka makan pucuk buluh.Penduduk kampung takut dengan sumpahan Sang Kelembai telah berpakat untuk mencantas pucuk buluh.Ini menyebabkan Sang Kelembai kehabisan makanan kesukaannya lalu keluar dari Kampung Gajah.

Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan,Perak mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk Gajah.(gambar di bawah). Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah yang banyak di situ telah membuat bising dan Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising, telah menegur gajah-gajah tersebut. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Namun demikian sehingga kini , tidak dapat dipastikan kedudukan sebenar batu yang menyerupai gajah di Bukit Tunggal itu.

Dalam masyarakat orang Asli Semai di Kampung Gajah, jika mereka hendak memburu binatang di dalam hutan, sesiapa yang melaluinya tidak boleh sekali-kali menegur atau menyapa. Jika menegur juga, orang Asli tersebut akan kembali semula ke rumah dengan tangan kosong kerana beranggapan hasil buruan tidak akan dapat. Malahan mungkin akan ditegur oleh Sang Kelembai dan menjadi batu.
*sumber : Wiki*



Gajah Batu


Gajah batu ini sama sekali menyerupai bentuk gajah hidup (sebagaimana contoh yang kelihatan digambar), tidak seperti di tempat lain yang batu sungai atau batu gunung dan bukit seakan menyerupai gajah.Gajah batu ini terdiri dari seekor gajah dewasa dan dua ekor anak-anaknya (seekor besar dan seekor lagi kecil sedikit). Warga Telok Bakong dan sekitarnya yang lahir didalam tahun 50an dan 60an yang kini berumur sekitar 40an hingga 50an atau ada yang telah mencecah 60an memang tahu dan pernah melihat Gajah Batu ini. Ketika umur penulis sekitar 10 tahun, pernah melihat dari atas tebing Hospital Changkat Melintang rupa bentuk gajah batu ini dengan jelas tapi anak-anaknya tidak kelihatan.Menurut Puan Hajjah Fatimah anak-anak gajah batu ini telah tumbang kedalam air tasik. Ini berlaku ketika kemasukan tentera jepun tahun 1942 dan yang seekor lagi dua atau tiga tahun kemudian juga turut tumbang kedalam air tasik.

Kalau mengikut serpihan yang diambil dari badan gajah batu ini, batu badan gajah tersebut seperti batu kapur dan rapuh serta seroi. Waktu itu belalai dan telinga serta belakang badan gajah telah dirosakkan oleh mahklok yang mengerjakan kerja-kerja kurafat. 


**nampak gmbar ni cam xreal.tapi menurut forumers2, gajah batu ni memang wujud



Friday, February 11, 2011

7 Terbaek : My Chilhood Games

haha...lme suda xberblog...meh nak cite sket pasal permainan yg best time kicik2 dulu...korg pon maen games ni gak lu..


1) Ceper/Tudung Botol
Ni memang satu malaysia pon de maen..faymes kot time kt sekolah rendah dulu..bile free time jek, mula la nk bkak korum ramai2 pastu men ceper..macam2 rules ade. Ayam la, jamban la, bunga la, kereta api la...makes me wonder who create dis game..macam2 teknik kua bile nak jentik ceper tu...nostalgic la.




2) Lawan Pemadam
haha...bile dipikir2 balik, sgguh xmatang permainan ni...dulu siap de byk pemadam gambar macam...plg faymes gmbar flag negara2...pastu lawan pemadam.spe menang dpat amek pemadam tu...cm bodo pon de gak..haha



3) Galah Panjang
wah..lame gile xmaen or tgok org len men game ni..best..slalu aku maen time sekola agame coz time rehat sekolah pagi konpem penoh gile court...rse cm nak maen je skang.



4) Cop Tiang
again game yg memang agak kelakar yek...kite nak men game kene be kreatif la...since skolah pon byk tiang dekat susur gajah, pe lagi maen la cop tiang....lagi best kalau lagi byk org yg maen.konpem sempot org yg kene jage time tu.haha



5) Kad Snap/Hapy Family/ Donkey/ Old Maid
kad ni smpai zaman sekrg pon ade jual lg..memang seronok gak..nak2 bila UPSR dah abes, macam2 kad budak2 ni bawak..nak beli pon murah je time tu..plg best aku suke kad Happy Family..siap ade care maen.bile dh cukop fmily kene ckap "I hve 1 happy family at home.".




6) Ting-Ting
Ni pon best gak..ting-ting ade byk bentuk.ade yg pendek je,sekejap dah habes.ade yg pjang sikit.plg susah bile kene baling buah ting-ting ke belakang, n then kene cari buah tu balik tnpa toleh ke belakang. pastu, siap ade main rumah berapi.


7) Batu Seremban
even game ni pmpuan yg maen, kitorg kt sekolah ade jek maen.siap macam2 level ade.dah xingat mcm ne nak maen dah...tp dulu ak terror la...siap smpai batu 10 taw



that's all la..next time, aku nak post pasal My Cartoon...adios!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...